Allergenenmatrix

Per 13 december 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen informatie verstrekken aan gasten over de aanwezigheid van allergenen.

Wat zijn allergenen?

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moeten vermeld worden?

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis
 5. Pinda
 6. Soja
 7. Melk (inclusief lactose)
 8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet
 13. Lupine
 14. Weekdieren

Praktische informatie

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt mag de ondernemer zelf bepalen. Voorwaarde is wel dat deze informatie in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. U kunt de consument op de volgende manieren informeren:

- Optie 1 Continue (schriftelijk of elektronisch)

- Optie 2 Op verzoek van de gast (Mondeling)

- Optie 3 Uitzondering (indien optie 1 of 2 niet mogelijk is)

Meldt dit dan aan de gast met een bordje met de tekst: "Wij kunnen helaas geen allergenen-informatie bieden. Het is niet uitgesloten dat onze producten allergenen bevatten"

De allergenendeclaratie moet altijd kloppen, ongeacht wie het bereidt. Ook is het aan te bevelen om het personeel te trainen, aangezien zij vragen van de gasten moeten kunnen beantwoorden. Een e-learning voedselveiligheid zal binnenkort beschikbaar zijn, zodat uw medewerkers goed voorbereid zijn. Op www.mijnbranchepaspoort.nl kunt u in de bibliotheek de allergenenmatrix downloaden.

Allergenen