Tabakscontroles september 2017 wave 3

 

U heeft op 11-9-2017 een e-mailbericht met een bijlage ontvangen van het OOTW. (brief met de aankondiging van een nieuwe tabakscontrole vanuit de TNLT).

Controles naleving leeftijdsgrens tabaksverkoop

Zoals u weet is het erg belangrijk dat verkooppunten van tabak zich goed houden aan de leeftijdsgrens bij tabaksverkoop. Daarom is de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) in november 2015 begonnen met het grootschalig controleren van de naleving hiervan. Een groot aantal verkooppunten in Nederland, waaronder alle tankstations, zijn inmiddels meermaals bezocht door een mystery shopper. Hoewel de naleving van zowel de vergewisplicht (het controleren van de leeftijd bij 18-19-jarigen) als de leeftijdsgrens (het niet verkopen van tabak aan 17-jarigen) nog altijd beter kan, is na anderhalf jaar wel te concluderen dat de naleving structureel is verbeterd. Daarom organiseert de Taskforce Naleving Leeftijdsgrens Tabak (TNLT) in het najaar van 2017 een steekproef.

Start steekproef

Eind september 2017 start de Taskforce met de eerste controleronde van 2017. In tegenstelling tot eerdere controlerondes wordt dit keer alleen met 17-jarige mystery shoppers gewerkt. Tevens vinden er minder mystery bezoeken dan voorheen plaats, omdat deze korte studie een steekproef betreft en niet een volledige controleronde. Het kan dus zijn dat u buiten de steekproef valt en niet wordt gecontroleerd. We verwachten de laatste controles eind oktober uit te voeren.

U kunt hier de volledige brief lezen.