“Het werk behelst zoveel meer dan alleen achter de kassa staan. Je runt echt je eigen toko’tje.”

Naam: Bea Hazelebach
Leeftijd: 61 jaar
Functie: part-time servicemedewerker verkoper
Werkt bij: Fuel Services Nederland

OOTW interviewt medewerkers uit de branche. Deze keer een portret van Bea Hazelebach. Bea heeft allerlei trainingen, e-learnings en webinars van OOTW gevolgd. Onlangs volgde ze de webinar voedselveiligheid.

 

Hoe lang werk je al bij je huidige werkgever?

Bij Fuel Service Nederland werk ik sinds februari voor 16 tot 24 uur per week. Via Pompkracht heb ik op diverse locaties gewerkt en zo ben ik ook hier terecht gekomen. Ik had een leuke klik met het team en zodoende hebben zij mij gevraagd bij hen te komen werken. Hiervoor ben ik anderhalf jaar mantelzorger geweest voor mijn vader en schoonvader. Zoiets doe je gewoon!

Voordat ik in deze branche terecht kwam heb ik lange tijd bij een bouwmarkt gewerkt als assistent manager, dat was nog in de tijd dat een vrouw op zo’n positie niet geaccepteerd werd, vertegenwoordigers negeerde je gewoon. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen! Helaas werd bij mij twee soorten reuma ontdekt, het sjouwen en tillen werd te zwaar. Ik ging opzoek naar minder belastend werk. Zo kwam ik bij Texaco in Delft terecht, waar ik de eerste vrouwelijke kassière werd. Voorheen stonden de mannen achter de kassa en de vrouwen bij de broodjes. En daar begon mijn loopbaan binnen de tankstationbranche.

 

Het contact met klanten en afwisseling van het vak spreekt mij nog steeds erg aan. Geen dag is hetzelfde! Zo kwam er eens een vrouw binnen rennen die riep ‘mijn kind is dood, help!’. Ik schrok maar liep meteen met haar mee naar haar auto, daar zag ik dat ze het over haar kat had die overleden was. Dat was háár kind. Ik heb de dierenambulance gebeld en de vrouw gerust gesteld. De volgende dag kwam zij terug met een grote bos bloemen, zij besefte toen zij thuis was wat zij had geroepen in haar paniek. En dat zij mij daardoor heel erg aan het schrikken had gemaakt. Dat vond ik zo aardig. Dát is nou een voorbeeld van wat je mee kunt maken. Zo heb ik dus wel vaker situaties meegemaakt waarbij je alert moet reageren. Van buiten ben ik dan cool, maar van binnen niet hoor!

Dat cool blijven heb ik geleerd tijdens de verschillende BHV trainingen die ik door de jaren heen heb gevolgd. Ik controleerde altijd meteen waar de EHBO koffer hing als ik bij een nieuw station ging werken. Helaas heb ik op tankstations maar zelden een AED zien hangen. Terwijl tankstations vaak 24/ geopend zijn. Mijn vader is ooit gered door de aanwezigheid van een AED bij de garage waar hij werkte toen hij een hartinfarct kreeg. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat ik nog alerter ben.

 

Waarom heb je je opgegeven voor de training Voedselveiligheid? Mijn certificaat verliep bijna en ik vind het fijn en belangrijk om alles bij te houden. Vooral het onderdeel kruisbesmetting deed me weer nadenken, om bijvoorbeeld voor iedere handeling mijn handen nog even te wassen. Sowieso zijn de trainingen en webinars zeer belangrijk, ook om de branche beter te leren kennen. Je wordt geattendeerd op belangrijke punten waar je op moet letten. Werken bij een tankstation gaat niet alleen om de kassa en klanten, maar het gaat ook over het voorterrein en wasstraat. Je wordt geattendeerd op alles wat zich eromheen afspeelt. Het werk behelst zoveel meer dan alleen achter de kassa staan. Je runt echt je eigen toko’tje. Ik denk dat jongeren zich dat vaak niet genoeg realiseren als ze beginnen te werken bij ons. Zeker bij de kleinere locaties ben je echt verantwoordelijk voor van alles. En dat maakt het werk extra uitdagend.

 

Hoe besteed jij je vrije tijd het liefst?

Formule 1 is mijn passie, al sinds ik getrouwd ben in 1980. Wij zijn natuurlijk fan van Max Verstappen. Als hij rijdt hangt de vlag bij ons uit en ook bij mijn moeder van 84! Wij kijken alles van vrije training, kwalificatie tot wedstijd. Wij nemen zelfs een beamer en scherm van 2×3 mee als wij op vakantie gaan om de wedstrijden te kijken met elkaar. Verder houd ik van breien, haken en dromenvangers maken. Daarnaast kijk ik ook graag bij de sporten van de kleinkinderen.

 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Dan ben ik 66 jaar en werk ik niet meer. Dan is het tijd om nog meer te genieten van het leven met mijn man en 3 kleinkinderen. Mijn man is inmiddels met pensioen na 40 jaar bij Shell te hebben gewerkt in het Botlek gebied. Wij lachten weleens ‘Texaco en Shell in één bed dat is ruzie zoeken’ Zo hebben wij beide altijd eigenlijk in dezelfde industrie gewerkt allen werkte mijn man bij de ruwe chemie en ik met het afgewerkte product!

 

Het werk is vrij intensief, ben jij je bewust van je DI? Ik heb de test van OOTW gemaakt van ‘Dat geeft energie’. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn batterijtje niet vol opgeladen was, maar op mijn werk merken collega’s en klanten het niet hoor! Reuma zie je niet aan de buitenkant, soms maakt dat het wel moeilijk vind ik. Op deze locatie is er gelukkig alle begrip voor, maar ik heb ook weleens anders meegemaakt. In dit team wordt rekening met elkaar gehouden met betrekking tot het maken van het rooster. Wij staan voor elkaar klaar!