“Een beetje ambitie is gezond toch?”

Naam: Collin Thuis
Leeftijd: 33 jaar
Functie: Teamleider
Werkt bij: BP Doetinchem van De Haan Minerale Oliën

OOTW interviewt medewerkers uit de branche. Deze keer een portret van Collin Thuis.

Hoe lang werk je al bij je huidige werkgever?

Ik werk nu zo’n 15 jaar op dit leuke tankstation, waarvan ruim 10 jaar bij De Haan Minerale Oliën, we zijn destijds overgenomen door De Haan. Het is een beetje een uit de hand gelopen bijbaantje, ik ben begonnen op mijn 18e en rond mijn 25ste is mij de baan van teamleider aangeboden. Ik studeerde toen geschiedenis en had de keuze om leraar geschiedenis te worden of teamleider bij het tankstation. Daar heb ik toen niet heel lang over na hoeven denken, ik heb veel plezier in het werk en als je werk hebt waar je van kunt genieten, maakt dat het leven een stuk aangenamer! In het begin was het wel even wennen, want je gaat toch van collega’s in dezelfde functie naar leidinggevende. Ik probeerde in het begin teveel zelf te doen, later ga je bepaalde verantwoordelijkheden aan collega’s geven, hierdoor wordt de betrokkenheid en de motivatie binnen het team een stuk hoger.

Bij De Haan krijg ik veel vrijheid om de zaak te runnen, hoewel het bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is, voelt het nog steeds als een groot familiebedrijf. Ook binnen ons station zijn we een hecht team, we werken met 7 collega’s, er zijn geen strubbelingen en als er eens iemand ziek is, dan is er altijd de bereidheid elkaar te helpen. Door de ligging van het tankstation zijn we een buurtwinkel met veel vaste klanten. Het contact met de verschillende klanten vind ik erg leuk, het maakt dat je goed moet kunnen switchen; dan weer heb je een chagrijnige klant, die je wilt opvrolijken en soms ben je net een sociaal werker die een emotioneel verhaal van een klant aanhoort.  We hebben altijd een pot met lolly’s voor kinderen en hondenkoekjes voor als er een hond voorbij komt, het is iets kleins, maar het wordt zeer gewaardeerd.

Leer je ook bij?

Vanuit het bedrijf werken we met een jaarlijkse trainingsoverzicht, voor de medewerkers maak ik het schema welke trainingen en e-learnings gevolgd moeten worden. Zelf heb ik ook al verschillende trainingen op het gebied van leiderschap en e-learnings via het OOTW gevolgd. E-learnings vind ik echt een schot in de roos, het is interactief waardoor je sneller leert, sommige e-learnings zoals LPG zijn echt essentieel, je leert er veel van en weet hoe te handelen in bepaalde situaties.

Het werk is vrij intensief, ben jij je bewust van je duurzame inzetbaarheid?

Ik zit nu in een hele prettige periode van mijn leven, geniet van het leven en ervaar bijna geen stress. Vroeger maakte ik me vaak te druk over dingen waar ik totaal geen invloed op had, een te jong sterfgeval in de familie heeft toen mijn kijk op het leven behoorlijk veranderd. Ik probeer nu zoveel mogelijk bewust te genieten van de grote en kleine dingen in het leven en te waarderen. Het vermogen om te relativeren mis ik nog weleens in de maatschappij. Als je de sociale voorzieningen en toekomstperspectieven in Nederland vergelijkt met de rest van de wereld dan zie je ons altijd in de hoogste regionen staan. Waardeer wat je hebt!

De Haan Minerale Oliën stimuleert de medewerkers om op een positieve manier aan zichzelf te werken. Tijdens regiomeetings is dit vaak een belangrijk onderdeel. Je leert dan bewust te worden van je eigen levensstijl en hoe positieve invloeden, zoals goed slapen, sporten en gezonde voeding, hieraan kunnen bijdragen. Voor rokende collega’s wordt er ook regelmatig een “stoppen met roken” cursus aangeboden, betaald door de werkgever. Plezier op de werkvloer vind ik ook een belangrijk aspect van mijn werk, ik houd van humor er wordt hier dan ook veel gelachen met de gasten én collega’s!

Hoe besteed jij je vrije tijd?

Ik heb 3 jaar geleden een hond, een Dogo Argentino, uit het asiel gehaald. Hij was helemaal vermagerd en ze konden niet herleiden hoe dit kwam. Achteraf bleek dit puur door de stress te komen, bij mij thuis was hij binnen een korte tijd goed aangekomen en weer op gewicht. Ik krijg echt een gevoel van pure blijdschap als ik zie hoe Ben (zo heet de hond) is opgeleefd en weer onbezorgd zonder stress kan leven. Hij betekent veel voor mij en dagelijks wandel ik met hem of ga hardlopen in het bos. Daarnaast lees ik graag wetenschappelijke en geschiedkundige boeken, tijdschriften of kijk documentaires. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de werking van het hele grote in het heelal tot het hele kleine; de elementaire deeltjes en de evolutie van de menselijke geschiedenis, hier kan ik echt uren over filosoferen.

Over 5 jaar

Mijn verwachting is dat ik over 5 jaar nog steeds bij De Haan werk. Op dit station of op een ander groter station. Ik heb het namelijk heel erg naar mijn zin, heb een heerlijk leven zo en heb zeker het gevoel dat ik gewaardeerd wordt binnen het bedrijf. In de toekomst hoop ik ooit de kans te krijgen om de opstap naar regiomanager te maken, een beetje ambitie is gezond toch?