“Je bent hier niet een nummer, maar er is echt contact!”

Naam: Emanuela Eugenia
Leeftijd: 48 jaar
Functie: Assistent bedrijfsleider en bakery manager
Werkt bij: Ototol, locatie BP De Bogaard, Rijswijk

OOTW interviewt medewerkers uit de branche. Deze keer een portret van Emanuela Eugenia, zij heeft onlangs de training ‘Gastvrij en actief verkopen’ gevolgd.

Hoe lang doe je dit werk al?
Inmiddels werk ik al 6 jaar bij de bakery, daarvoor heb ik altijd achter de balie gewerkt. Bij mijn huidige werkgever ben ik al 26 jaar in dienst! Toen ik 17 was ben ik begonnen bij hun locatie aan de Valkenboslaan in Den Haag. Dat station lag precies tussen de huizen van mijn (gescheiden) ouders in, dus vaak als ik terugliep naar huis moest ik daar even stoppen om voor mijn moeder een pakje sigaretten te halen. Op een gegeven moment zocht ik een bijbaantje en vroeg dat tijdens het afrekenen. Nog geen week later kon ik beginnen! Ik ben er heel even tussenuit geweest, heb drie kinderen gekregen, maar miste toch de afwisseling van het werk. Gelukkig kon ik weer terug bij Ototol, dat voelt echt als familie. Charlot en Willem Bas van Tol ken ik sinds ze klein zijn! Ik heb het bedrijf zien groeien. Het is een prettige werksfeer, niets is hier verplicht zoals bijvoorbeeld nachtdiensten werken. Je bent hier niet een nummer, maar er is echt contact! Jammer genoeg zijn er toch altijd mensen die daar misbruik van maken en de kantjes ervan af lopen.
Ik ben erg direct en zeg alles. Als je assistent- bedrijfsleider bent is het toch ook belangrijk dat je eerst over je woorden nadenkt voordat je het zegt. Dat heb ik echt moeten leren. Hoe breng ik iets over zonder dat het als aanvallend ervaren wordt door de ander? Ik zie namelijk ook echt alles, elke verandering of als iets niet goed gegaan is. Soms moet ik echt op mijn tong bijten! Dat komt gewoon echt omdat ik zo betrokken en bevlogen ben. De klant moet bijvoorbeeld niet de ene dag zijn broodje zo krijgen en de dag daarna weer anders, maar ook qua schoonmaken! Daar moet eenheid in zitten.
Sommige mensen leren het nooit om bijvoorbeeld de aanbiedingen aan te bieden of om geïnteresseerd te zijn in het vak. Je moet alles leren, het heeft mij ook tijd gekost. De afgelopen zes jaar ben ik op eigen initiatief van alles gaan leren en ondernemen om onze bakery zo goed mogelijk te laten functioneren. Zo heb ik lijstjes ontwikkeld zodat men weet wat er in de koeling hoort te staan, schema’s over het beleggen van broodjes. Dat vind ik leuk!

Welke training heb je onlangs gevolgd?
Een keer per jaar hebben wij vanuit Ototol de ‘bakery dag’. Zo hebben wij bijvoorbeeld eens een uitje naar de Sligro of Van Dobben gemaakt en dit jaar hadden wij de training ‘gastvrijheid en actief verkopen’ gevolgd. Het was een erg prettige trainster. Het doen van aannames vond ik erg leuk. Maar er was ook een onderdeel over hoe te handelen als een klant aan het bellen is tijdens het afrekenen. Dát vind ik gewoon zo asociaal! Daar komt dan weer mijn directheid naar voren, ik ga daar gewoon niet op in als iemand belt. Ik dacht kom maar een dagje meedraaien! Ik kan er een boek over schrijven!

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Ik weet niet of ik de ambitie heb om bedrijfsleider te worden, omdat ik alles altijd mee naar huis neem en er is altijd wel wat! Maar het voelt hier bij Ototol echt als familie, gisteren hadden we bijvoorbeeld een kerstlunch en die was weer zó gezellig!
Hoe besteed jij je vrije tijd het liefst?
Yoga geeft mij rust, daar heb ik echt wat aan! En knutselen, puzzelen en lezen vind ik ook leuk om te doen. Bij mooi weer gaan we graag ‘happen en trappen’ ergens in België, Nederland of Luxemburg. Dan fiets je een route van 50 km en stop je telkens om iets te eten bij een ander restaurantje! Ik ben al 26 jaar getrouwd, mijn man werkt bij de ANWB. Dat heeft ook echt een voordeel, want ik weet ook veel over smeermiddelen en hulp bij pech of bijvoorbeeld over een kapot lampje! Ik zou dan ook graag willen meegeven aan nieuwe medewerkers, leer ook hoe dat moet. Voor de klant is dat echt een meerwaarde, ook zaken als de olie peilen of ruitenwisservloeistof bijvullen.