“Mijn leukste bijbaan ooit!”

Naam: Martijn Moes
Leeftijd: 21 jaar
Functie: Senior Carwash Medewerker
Werkt bij: ANAC Carwash in Rijswijk

OOTW interviewt medewerkers uit de branche, deze keer spraken ze met Martijn Moes.

Hoe lang werk je al bij je huidige werkgever? Ik werk nu 1,5 jaar bij ANAC Carwash in Rijswijk. Ik heb een flexibel contract, het aantal uren dat ik werk varieert. Ik was opzoek naar werk nadat ik 14 jaar in het buitenland heb gewoond. Ik zag de vacature bij ANAC en was daar erg enthousiast over, ik werd aangenomen. Mijn vader werkt bij Shell en zodoende heb ik 8,5 jaar in Brunei gewoond en 5, 5 jaar in Oman. Daar heb ik mijn Internationaal baccalaureaat behaald. Voor mijn vervolgstudie ben ik twee jaar geleden naar Nederland verhuist terug naar het huis van mijn ouders terwijl zij nog in het buitenland woonden. Ik moest erg wennen, in Oman was het leven zo relaxt en in Nederland is alles gehaast. Daarbij sprak ik eigenlijk altijd Engels, dus ik moest ook erg wennen aan de Nederlandse taal. Maar ook dingen als wassen en koken of het openbaar vervoer waren een uitdaging! Inmiddels heb ik alles in de vingers. Gelukkig ben ik erg leergierig.

 

Ik studeer nu accountancy aan de Hogeschool InHolland in Rotterdam, nadat ik eerst een jaar econometrie aan de Erasmus Universiteit aldaar heb gestudeerd. Maar kansberekening en statistiek was niet echt mijn ding. Ik zit nu op mijn plek bij deze studie, haal goede cijfers en zit in diverse studiegroepen, ben klassenvertegenwoordiger, lid van het accreditatieteam voor accountancy en lid van de opleidingscommissie. Inmiddels heb ik al een beetje een sociaal leven in Nederland, maar het is lastig dat op te bouwen. Met de meeste van mijn vrienden houd ik via Facebook contact, alleen werkt het tijdverschil ons weleens tegen! Door mijn achtergrond merk ik dat ik wat volwassener overkom dan mijn leeftijdsgenoten. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Mijn wereldbeeld is denk ik vaak anders door hetgeen ik al meegemaakt en gezien heb. In de landen waar ik gewoond heb heerst een heel ander klimaat dan in Nederland. Mensen hebben het hier goed, je perspectief verandert hierdoor.

 

Onlangs heb je de webinar Duurzame Inzetbaarheid gevolgd. Ik probeer alles te volgen, omdat ik zoveel mogelijk informatie wil over de branche en ik houd van leren. Dit kan ik dan ook aan mijn collega’s overbrengen. Het meest waardevolle van deze webinar vond ik de tips die gegeven werden om meer energie uit je werk te halen. Het is enorm leerzaam en het onderwerp werd goed uitgelegd. De manier waarop de stof wordt overgedragen is fijn, dit wordt daarnaast onderbouwd met goede filmclips. Het interactieve gedeelte vind ik ook geweldig omdat dit efficiënt is als je vragen hebt.

Het heeft zeker invloed op je werk als je je bewust bent van je sterke punten. Andersom is het ook het gevoel, je kunt jezelf verbeteren maar ook je collega’s, De bijbehorende energie-test heb ik ook gemaakt en het resultaat met mijn leidinggevende gedeeld. De uitkomst klopte als een bus!

 

Je werkt best veel naast je studie. Dat klopt, werken is tevens mijn hobby. Ik vind het hartstikke leuk om hier te zijn en met mijn collega’s op te trekken. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om mensen blij te maken met een schone auto! Hier in Rijswijk werken we met een klein hecht team, ik zou ze voor geen goud willen missen! Mede daardoor is dit mijn leukste bijbaan ooit! Vroeger heb ik nog op hoog niveau getennist, maar dat is nu wat lastig in te plannen voor mij.

 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Ik hoop dan mijn masters in accountancy te hebben afgerond, dat wil ik erg graag. Meestal kijk ik niet zo ver vooruit, maar die master behalen weet ik in ieder geval zeker. Daarna zal ik wel opzoek gaan naar een baan die bij mijn studie aansluit. Ik vind het fijn in Nederland, maar iets zegt mij dat ik toch naar het buitenland wil. Daar heb ik immers toch veel sociale connecties, misschien maak ik daar dan ook wel een grotere kans om een passende baan te vinden. En als ik die kans krijg, dan zal ik die ook zeker pakken!

 

Nederland is een erg direct land, het kan zijn dat ik daar nog moet ‘ingroeien’, maar dat ligt mij niet helemaal. In een land als Oman verloopt alles toch relaxter. Daarnaast voel ik mij prettig in een internationale omgeving. Het is voor niemand die daar woont hun thuisland, waardoor je toch een gevoel hebt dat je het samen moet doen!

 

Het werken bij ANAC heeft mij veel (bij)gebracht over natuurlijk carwashbedrijven, maar het heeft mij ook opnieuw leren kennis maken met Nederland en de Nederlandse bevolking en daar ben ik erg dankbaar voor! Mijn drijfveer is altijd doorzetten en een leuke werksfeer creëren want dat maakt een team succesvol!