Veelgestelde vragen

Wat betekent Powered by OOTW?

OOTW, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven, heeft het Branchepaspoort in opdracht van de werkgevers- en werknemersorganisaties, BETA, BOVAG, CNV, FNV, LBV en De Unie ontwikkeld.

Wat is het OOTW?

OOTW, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Tankstations en Wasbedrijven, organiseert en ontwikkelt praktijkgerichte trainingen en e-learnings speciaal voor tankstation en wasbedrijfmedewerkers. Daarnaast organiseert OOTW imagoverbeterende acties voor de branche.

Wat doet het OOTW?

Het OOTW is geen trainingsbureau maar een fonds. Een fonds dat de gelden geheel inzet voor de branche. Het branchepaspoort is ontwikkeld om het voor alle medewerkers in de branche eenvoudiger te maken om zicht te ontwikkelen en bij te blijven.

OOTW zet trainingstrajecten uit bij bedrijven en geeft opleidingsadviezen. De medewerkers van het OOTW zitten regelmatig aan tafel bij de grote oliemaatschappijen maar ook met de kleine ondernemers, dit is een speerpunt omdat de kleine ondernemer er vaak geen tijd voor heeft.

De digitalisering heeft ook de leerproducten een boost gegeven, zo houden we webinars, hebben we online serious games en kunnen we binnenkort ook maatwerk e-learnings ontwikkelen.

Duurzame Inzetbaarheid is een ander speerpunt. In 2018 is een campagne opgezet met films en een test en wordt het branchepaspoort geupdate om de medewerkers te activeren en hiermee aan de slag te gaan. De nadruk ligt op “waar krijg je energie van”.

Voor wie is het branchepaspoort?

Het Branchepaspoort is er voor iedereen die werkzaam is bij een tankstation of wasbedrijf in Nederland. Het branchepaspoort is ontwikkeld voor iedereen die een training of e-learning bij OOTW volgt. Iedere deelnemer krijgt een persoonlijke online pagina op de website van OOTW waar de gevolgde trainingen worden bijgehouden.

Hoe maak ik een persoonlijk branchepaspoort?

In nog geen 5 minuten maak jij jouw persoonlijke branchepaspoort aan. Via de website van OOTW of www.mijnbranchepaspoort.nl kun je eenvoudig een persoonlijk branchepaspoort aanmaken. Kies account registreren. Vul het formulier volledig in. Klik op de activeringslink in de e-mail die u ontvangt. Gebruik bij de registratie het e-mailadres dat bij uw aanmelding is opgegeven aan OOTW. Nadat je jouw profiel bij de registratie volledig hebt ingevuld, krijg je direct toegang tot het dashboard waarmee je alle functionaliteiten van het branchepaspoort kunt benaderen.

Wat vul ik in op mijn profiel?

Het is belangrijk dat je profiel zo volledig mogelijk invult. De gegevens die je hierin vermeldt, worden onder andere gebruikt voor het aanmaken van certificaten. Zorg er daarom voor dat deze gegevens correct zijn. Je geeft hier ook de naam en het e-mailadres van de manager op. De desbetreffende manager krijgt daarmee toegang tot de resultaten van de deelnemer en kan deze volgen via de teamgegevens.

Wat moet ik invullen bij het registreren

Bij het registreren dien je naast de contactgegevens ook aan te geven in welke functie je werkzaam bent binnen het bedrijf en bij welk bedrijf je werkt. Daarnaast moet je de naam van je manager én zijn e-mailadres opgeven. Je manager krijgt dan toegang tot jouw prestaties en vorderingen. Belangrijk is dat de manager ook dit e-mailadres gebruikt in zijn registratie. Je registreert je eenmalig, iedere volgende keer dat je het branchepaspoort bezoekt log je in met je e-mailadres en wachtwoord.

Wat kan een leidinggevende inzien?

Wanneer de deelnemer naam en e-mailadres van de manager opgeeft dan krijgt de desbetreffende manager toegang tot de resultaten van de deelnemer en kan deze volgen via de teamgegevens.

Hoe werkt het Branchepaspoort?

Op www.mijnbranchepaspoort.nl kan je in een digitale omgeving jouw persoonlijke branchepaspoort aanmaken. Alleen jij en de door jou opgegeven manager kunnen je resultaten inzien. Diverse gratis en betaalde e-learnings met onderwerpen die je in de dagelijkse praktijk tegenkomt staan tot je beschikking. Na het succesvol afronden van een e-learning of een toets na een klassikale training ontvang je een certificaat en wordt het resultaat automatisch bijgeschreven in je digitale branchepaspoort. Ook is het mogelijk om in het verleden behaalde certificaten en diploma’s toe te voegen voor een totaaloverzicht. Voor iedere behaalde toets ontvang je leerpunten die in het spaarprogramma van je persoonlijke branchepaspoort worden opgeslagen. Op ieder gewenst moment kun je inzien hoeveel leerpunten je totaal hebt behaald. Bij voldoende punten kun je deze verzilveren voor een bol.com bon.

Welke functionaliteiten heeft het branchepaspoort?

Inschrijven
Alle trainingen kun je hier vinden; e-learnings en klassikaal. De trainingen zijn opgedeeld op niveau maar zijn wel te boeken voor alle niveaus. Op deze manier kun je bijvoorbeeld makkelijker alle trainingen vinden die geschikt zijn voor beginnende werknemers of bijvoorbeeld managers. Het zoekfilter helpt je makkelijk zoeken op: – Functieniveau, – Categorie, – Soort training, – Kosten, -Was of Tank.

Mijn trainingen

Wanneer je bent ingeschreven voor één of meerdere trainingen staan hier de betreffende trainingen met bijhorende Informatie zoals datum, tijd, locatie en leerpunten.

Mijn toetsen

Wanneer je een klassikale training hebt gevolgd staat hier de afrondende toets klaar. Deze toets is maar een beperkte periode beschikbaar. Alleen als je deze toets behaalt, krijg je het certificaat uitgereikt en wordt het resultaat bijgeschreven. De e-learnings hebben al een ingebouwde toets.

Resultaten

Resultaten die behaald worden met trainingen van OOTW worden automatisch bijgeschreven en in het verleden behaalde certificaten en diploma’s kunnen hier door jou toegevoegd worden. Hier vind je de knop print paspoort, een printklare versie van het branchepaspoort met jouw certificaten verschijnt. Dit document is een aanvulling op je CV.

Leerpunten

Het branchepaspoort is gekoppeld aan een spaarprogramma. Als deelnemer van OOTW trainingen spaar je voor leerpunten. Wanneer je een training of een e-learning behaald hebt worden de leerpunten automatisch toegevoegd aan het branchepaspoort. Deze kunnen door jou verzilverd worden voor een cadeaubon of je kan ervoor kiezen om door te sparen. Een cadeaubon kan niet gekozen worden als het minimum aantal spaarpunten nog niet behaald is.

Wat zijn de voordelen van een branchepaspoort?

  • Een actueel overzicht van al je competenties en kwaliteiten
  • Een helder overzicht van al je certificaten, opgeslagen als PDF
  • Een aanvulling op je Curriculum Vitae
  • Eenvoudig een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) maken
  • Snel praktijkgerichte kennis vergaren
  • Snel inzicht in welke competenties je verder kunt ontwikkelen
  • Direct toegang tot (gratis) e-learnings
  • Sparen voor een cadeaubon

Wat houdt het spaarprogramma in?

Het Branchepaspoort is gekoppeld aan een spaarprogramma. Voor iedere training of e-learning die je afrondt krijg je leerpunten. Deze leerpunten worden na het afronden van een toets direct toegevoegd aan je leerpuntenoverzicht. In het Branchepaspoort heb je een totaaloverzicht van al je behaalde leerpunten. Het aantal leerpunten dat je kunt behalen is afhankelijk van de training of e-learning. De leerpunten kunnen verzilverd worden voor een cadeaubon of je kan ervoor kiezen om door te sparen. Bij 300, 500 of 1000 leerpunten kun je deze verzilveren voor een BOL.COM cadeaubon van respectievelijk 10, 20 of 50 euro.

Wat zijn mijn leerpunten waard?

500 punten: € 20

1000 punten: € 50

Trainingen

Er staat soms een ‘vouchertraining’. Wat is een voucher?

Een voucher kan je het beste vergelijken met een kortingscode. Sommige bedrijven en organisaties bieden deze aan, waardoor je een training gratis kan volgen. Deze worden verspreid via bijvoorbeeld nieuwsbrieven en je manager.

Ik heb in het verleden al een vergelijkbare training gedaan, maar niet via OOTW. Moet ik een training nu nog een keer volgen om leerpunten te krijgen?

Wellicht niet. Voeg zelf de training in het onderdeel “resultaten”. Wij kijken er dan naar en kunnen je alsnog leerpunten geven.

Hoe kom ik aanmerking voor een training van OOTW?

OOTW biedt een breed scala aan trainingen en e-learnings op het gebied van Veiligheid, Verkoop, Vaardigheden en Leidinggeven specifiek voor de tankstation- en wasbranche. Jouw werkgever neemt veelal het initiatief voor een klassikale training. Je werkgever meldt je aan bij OOTW voor een training en jij krijgt dan via je werkgever door dat je staat ingeschreven voor een klassikale training. Uiteraard is het ook mogelijk jezelf aan te melden voor een training.

Wat kost een training van OOTW?

De prijs van een training is afhankelijk van de tijdsduur en of het een vouchertraining is. OOTW biedt naast de betaalde trainingen ook een aantal gratis klassikale trainingen aan. De e-learnings kun je direct maken vanuit jouw branchepaspoort. Voor een enkele e-learning moet je betalen, maar veruit de meeste kun je gratis maken. Houd de website van OOTW in de gaten want regelmatig zijn er leuke acties verbonden aan de e-learnings, waarmee jij en je team leuke prijzen kunnen winnen.

Wat is een vouchertraining?

In de CAO afgesproken dat OOTW voor alle medewerkers in de branche e-learnings en trainingsdagen organiseert, waar kosteloos aan deelgenomen kan worden. (Opleidingsvoucher) Een voucher geeft je dus recht op een gratis training.

Wat voor soort trainingen heeft OOTW?

Kijk voor een overzicht op de pagina Opleidingen.